Skal vi ikke bare vælge Leonardo til verdens præsident?

IMG_1357Så sidder man der igen. Udenfor som den lille pige med svovlstikkerne, mens dem, der betyder noget, er daffet af til Schweiz. Så kan jeg nøjes med at sidde her og trykke næsen flad mod skærmen for at kigge ind og prøve at forstå, hvad det der DAVOS går ud på.

This is a maaaaan’s world! Er den første tanke, der kommer til mig for fuld soulmusik. DAVOS i TV-nyhederne er som at se billedsiden af James Brown-klassikeren spille på repeat. I den lille alpeby, der i fire dage er det vigtigste sted i verden, er der jakkesæt overalt og i alle mulige festlige nuancer af sort. World Economic Forum skubber ganske vist på for at ændre det billede. De har fundet et antal kvinder til panelerne, der slet ikke er proportionalt med antallet af kvinder blandt deltagerne. Men pænt ser det ud. Og det er ikke uden betydning for en organisation, der er Comitted to improving the state of the world.

Der er enkelte danske kvinder med, men ikke nogen der figurerede på debatredaktørens liste over danske topmødestjerner. Øverst på den liste stod Troels Lund Povlsen. Stjerne? Traktor-Troels, virkelig? Jeg logger på for at se ham stråle i debatten ”World without work”. Forgæves. For Troels – eller Toorus, som værtinden kalder ham – sidder mest til pynt i gruppen af videnskabsfolk. Og man kan diskutere, hvor meget held han så har med det. Han taler om, hvordan uddannelse af ufaglærte er nummer ét for ham. Men han har nok også brug for at gøre sine hoser grønne, så man ikke kan se, hvor meget han har trådt i spinaten, da han var skatteminister.

         Set pinagtigt meget udefra er DAVOS-mødet så politisk korrekt, at man næsten savner nogle sure autonome demonstranter. Den schweiziske organisations rigtige navn er Weltwirtschaftsforum forkortet WWF – ja ligesom Verdensnaturfonden. Hvem der end har det værst for tiden, pandaen eller økonomien, så er retorikken ret enslydende. Business-professoren Karl Schwab, som startede Forum’et for 45 år siden slutter sin velkomsttale til de kendte og kongelige gæster med tre fromme ønsker: For det første håber jeg, I har fået mange venner her; for det andet at I tager hjem med en forandrende ide – ikke bare for jeres virksomhed, men for jer selv. Endelig håber jeg, I tager hjem med en overbevisning om, at fremtiden for vores lille planet kun kan blive forvaltet godt, hvis der er meget dialog, kollaboration og kooperation. Klaus Schwab taler engelsk med en accent, der får ham til at lyde som den tyske oberst, Kurt von Strohm, i den britiske sitcom ’Allo ’Allo! Og det er næsten sjovt. Men også kun næsten, for han lyder som et medlem af Radikale Venstre.

Åbningsseancen fortsætter i samme dur – ingen mol eller skæve akkorder her! Frau Hilde Schwab deler krystalpriser ud til verdens kulturelle ledere. Det er meget passende en hvid europæisk kunstner, en sort amerikansk musiker, en kvindelig kinesisk danser og

en Hollywood-skuespiller. De får ikke priserne for deres kunnen i kulturen, men for deres engagement i velgørenhedsprojekter.

Leonardo DiCaprio holder en tale, der lyder som noget fra en film med titlen ”Manden der reddede verden fra klimaændringerne”: …vi kan simpelthen ikke tillade at grådighed i den kolde olie- og gasindustri skal afgøre menneskehedens fremtid, siger han indtrængende og høster stort bifald. Og det er et citat, der også kommer til at gå sin sejrsgang på Facebook. Jeg bliver lidt utilpas ved en skuespiller, der med stor overbevisning leverer det ene videnskabelige fakta efter det andet? Han ved jo ikke noget. Han spiller bare en, der ikke er i tvivl om noget. Men de er vilde med ham i salen. Han lader dem da også vide, hvor betydningsfulde de er: Tænk hvad vi kan gøre med flere partnerskaber og alliancer mellem mange af jer i det her rum. Så meget kan blive gjort, hvis vi arbejder sammen. … når jeg ser ud over dette lokale bliver jeg optimistisk. Når det er muligt at samle planetens mest bemærkelsesværdige og indflydelsesrige hoveder, så kan det føre til den nødvendige globale forandring til at beskytte både vores samfund og naturen… Vi skylder de fremtidige generationer det. De regner med os alle sammen.

Salen klapper som om de alle er parat til at vælge Leonardo som verdens præsident? Han er da også pæn, men hvad er det lige der sker for verdens erhvervsledere. Det er som om, de i samlet trop har taget 4-5 skridt ind i centrumvenstre.

Sådan ser det i hvert fald ud udefra. Indefra, der hvor man mænger sig med planetens mest bemærkelsesværdige og indflydelsesrige hoveder er det muligvis noget andet. Der er business måske stadig business? Jeg ved det ikke. Det er jo ingen skam at blive væk, når man ikke er inviteret. Men jeg synes godt, at de dernede i alperne kunne tage at huske på at This is a maaaaan’s world! har den altafgørende eftersætning: But it would be nothing, nothing – Without a woman or a girl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.