Nigel Farage er disruption personificeret

disruptionDer skulle en Nigel Farage til at få det til at falde på plads for mig, hvad det der disruption egentlig er for noget. Jeg er næppe den eneste, der har haft vanskeligheder med at forstå det nye modebegreb helt ind i knoglerne. I hvert fald kunne lektoren fra det fine Oxford-universet heller ikke rigtigt forklare det for konferencedeltagerne. Hun mente, at disruption blot var et andet ord for innovation. Sådan må det åbenbart tage sig ud fra skrivebordet.

Tiøren faldt på Presidents Institutes halvårlige topmøde, der løb af stablen i tirsdags. Organisationen og dens topmøder er lidt af en velbevaret hemmelighed til trods for, at der faktisk møder 1600 medlemmer fra otte lande op for at høre ikoniske ledere som Richard Branson, Jack Welch, Mitt Romney og Gordon Brown dele ud af deres erfaringer. I tirsdags var emnet så disruption og konferencens centerpiece var Apple-stifter Steve Wozniak.

Det var fantastisk at opleve ”Woz” i levende live, men det var ikke ham, der havde over- og indblik i og store visioner for fremtidens teknologier. ”Jeg er it-ingeniøren og opfinder – jeg bygger ting. Jeg er ikke businessmand,” understregede han igen og igen. Hans ambition havde været at lave en maskine, der gjorde verden bedre, mens Steve Jobs ambition havde været at blive til noget. Og det noget blev Apple. (Funfact: Steve Wozniak – denne lille trinde mand – har faktisk været med i Vild med dans.)

Den helt store indsigt for mig kom, da Nigel Farage trådte ind på scenen ulasteligt klædt med et twist bestående i blå sokker med gule £-tegn. Det gik op for mig, at UKIPs frontfigur simpelthen ER disruption personificeret. Han indledte med at fortælle, at han var disruptive allerede i skolen. Vi troede ham og grinede. Han har næppe været lærernes artige kæledægge. Han kom sikkert hele tiden med irriterende kommentarer og satte spørgsmålstegn ved alle autoriteter.

Nigel Farage har ændret Europas kurs fundamentalt på en måde, vi endnu ikke kan begribe omfanget af. Vi kan simpelthen ikke forestille os, hvordan fremtiden nu kommer til at tage sig ud, men vi ved, den bliver anderledes, end vi havde troet for bare et år siden. Det er disruption i en nøddeskal. ”Undervurdér ikke kraften i den disruption, der stadig er på vej,” advarede Nigel Farage selv.

Sådan er det: Disruption starter med en ide, ingen kan se ideen i. Når den bliver markedsført, tænker man, den godt nok er crazy. Derpå kommer en fase, hvor flere begynder at overveje, om der ikke er noget i den alligevel. Pludselig er der mange, der er tossede med ideen, men ingen – heller ikke ideens ophavsmænd og –kvinder kan se enden på den udvikling, der er sparket i gang. Og sådan har det altid været. Stenalderen sluttede ikke på grund af mangel på sten, som en taler påpegede. Nogen fandt på noget helt nyt, der totalt forandrede menneskets liv, nemlig at støbe metal.

Det nye er, at udviklingen går så sindssygt stærkt, og man kan ikke bruge hverken år eller måneder på at analysere sig frem til den rigtige beslutning, for så er toget kørt. Det var en erfaring, flere talere havde gjort sig. Blandt andet Shelby Clark, der er i gang med at vende op og ned på bilindustrien med sit firma ”Turo”. Det var ifølge magasinet Forbes blandt de 14 hotteste start-ups i 2015. Turo er en app, der giver private mulighed for at leje deres bil ud til andre private. Dårligt nyt for bilindustrien, for hvem vil eje, hvis man kan skifte biltype som man skifter modetøj uden det koster ekstra? Alligevel besluttede General Motors sig for at det var bedre at se det som en mulighed end at blive siddende og surmule på sidelinjen og se udviklingen køre forbi. Derfor har de etableret et samarbejde med disrupteren, som blandt andet betyder, at de har udviklet en lås til GM-bilerne, så de kan åbnes via Turo’s app.

De har købt Turos argument om, at der er større muligheder i at sælge mobilitet end at sælge biler. Den slags tanker er der også andre, der pusler med. ”Fjern det fysiske – der har du din nye forretning. Skype er en telefon uden telefon, Airbnb et hotel uden værelser og Uber et taxaselskaber uden biler,” som innovationskonsulenten Dietmar Dahmen udtrykte det.

Bjørn Kjos skaber og leder af Norwegian blev disruptiv mod sin vilje. Hans forretningside var helt enkelt at flyve indenrigs i Norge og tjene gode penge på det. Men SAS bekæmpede det lille selskab med næb og klør, og så konkluderede han, at der ikke var andet at gøre end at opfinde sine helt egne spilleregler for, hvordan man drev flyselskab. I dag er det SAS, der er truet af Norwegian.

David er blevet den nye Goliat. Det er der efterhånden mange eksempler på.

Marc Randolph, skaberen af Netflix, er et af dem. Han havde skabt en god forretning med at sende dvd-film til kunder med posten, men regnede ikke med at dvd’en holdt som medium. Streaming ville blive det nye. Giganten Blockbuster var interesserede nok til at holde et møde med om en eventuel overtagelse, men havde kun latter til overs for den pris, der blev forlangt. ”Pokkers også! Nu er vi nødt til at kick their ass!” tænkte Randolph. Og det måtte man da lige sige, at Netflix gjorde, for de drev Blockbuster til konkurs.

Marc Randolph fortalte, at han ikke troede ”den store ide” men på at prøve virkeligt mange ideer af. ”Netflix fandt vi på bunden af en bunke med virkeligt dårlige ideer,” sagde han og understregede, at chancen for at få succes er proportionel med ens tolerance for risiko og kapacitet for ideer garneret med evnen til at tro virkeligt stærk på sin ide.

Det må man sige, Nigel Farage har gjort. Han kaldte den ligefrem for et korstog mod et fejlslagent europæisk projekt. Som alle disruptive ideer, så også ideen om at få Storbritannien ud af EU helt crazy ud. Nu er der ingen, der griner mere.

Hvad gør man så, hvis man har den helt store disruptive ide og vil drive den til succes?

Nigel Farage’s råd til de 1600 erhvervsledere var et Churchill citat: KBO – Keep buggering on!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.