Kære Løkke – vis vikingemod og Venstremandshjerte

imageMin bror har fundet en vikingeborg! Det er ikke engang løgn. Lige nede ved afkørsel 33 på motorvejen mod Køge. På mandag kommer dronningen i egen lange person og besigtiger denne sensation – Danmarks 5. ringborg. Under overværelse af notabiliteter og nysgerrige, arkæologer og deres meget stolte familier bliver der sagt ord, klippet snor og erklæret udstillingen for åben. Sommeren over kan alle få syn for dette vikingesagn om Harald Blåtands stolte rige, hvor eksport, udvikling, vækst og viljen til at forsvare territoriet og livsformen var dagens orden.
Ovenpå ugens såkaldte økonomiske topmøde på Marienborg synes jeg, Lars Løkke Rasmussen skulle tage en tur til Borgring, som er vikingeborgens officielle navn. Her kan han finde ægte inspiration til, hvordan han får landet tilbage på det engang så vitale spor.
Det burde ikke ligge ham fjernt, for der løber en form for vikingeblod i Venstres årer. I hvert fald blev partiet gennem en årrække konstant afbilledet som vikinger. Det ved jeg, fordi jeg fornylig gjorde mit eget lille fund; nemlig et hæfte med Bo Bojesens satiretegninger fra mit fødselsdår. Det kan jeg garantere for, at I kommer til at høre mere til, for det er forbløffende, hvordan historien gentager sig og hvor lidt, der egentlig er sket.
Bo Bojesen, der var sin tids Roald Als, tegnede i Politiken fra 1949-1975 ”Venstre-vikingernes saga”, der var historien om nogle ret bovlamme og halvslagne søfarere. Som sagt så er der ikke sket så meget på visse fronter. Med Lars Løkke som landshøvding ligner det i disse år en genopførelse af sagaen om Venstrevikingerne, der mistede gejsten, men klamrede sig til masten… nå nej magtens privilegier.
Nok var kaffeslabberasen på Marienborg både dialogskabende, inkluderende og alt andet, der er moderne hos centrum-venstre, men resultatorienteret dét var den ikke. Selv hashtag’et, der skulle markedsføre begivenheden, var slapt og ufokuseret: #stærkereDK. Stærkere… Jow jow lidt stærkere vil vi da gerne være. Det er der da ikke nogen, der kan være imod. Men hvorfor ikke hæve ambitionsniveauet og gå efter at skabe et #stærktDK?
Og mødet var ikke engang slut, inden Lars Løkkes hirdmand, Claus Hjort Frederiksen, meddelte, at bundskatterne måtte hæves. Det svarer til at sige, at en styrkelse af landet går gennem en svækkelse, og hermed er en ny Monty Pythonsk måde at lede et land på opfundet.
Brormands vikingeborg bliver markedsført med piber og trommer, video og busreklamer, hvor man ser ham med de tre andre Indiana Jones-stylede arkæologer. ”Hvis man har et godt budskab, skal man ikke pakke det ind i madpapir,” som en klog erhvervsleder engang sagde. Det har folkene bag Borgring forstået. Men Lars Løkke har tilsyneladende misforstået det. I hvert fald virker det mere som om, han har fundet noget brugt madpapir og pakket det ind i et fedtet budskab.
”Vi må justere nogle ting,” sagde statsministeren forud for Marienborgmødet. Ja tak, men der skal mere til end småjusteringer, hvis væksten skal blive andet end noget, der foregår i andre lande langt væk.
Hvis jeg skal runde denne uges kommentarer i Børsen af, må det blive sådan her:
Kære Løkke
Husk hvor du kommer fra; hvad du og Venstre oprindeligt stod for og giv dig så til at stå for noget! Og stå fast på det. Noget, der ikke bare handler om at kringle det, så du og dine kan blive ved at sidde som bænkevarmere i Borgfirkantens magtcentrum. Du ved lige så godt som enhver anden socialdemokrat, at det helt afgørende er at sænke skatterne og gøre den offentlige sektor betydeligt mindre. Så gør det. Engang viste du en flig af vikingemod og Venstremandshjerte og gjorde det vanskelige men nødvendige. Det var, da du afskaffede efterlønnen. Det er muligt, det på den korte bane kostede dig statsministerposten, men på den lange tæller det som en Jellingesten i moderne dansk politik. Find det mod og den vilje frem igen og gå reformbersærk. Lad de slappe og valne sidde hjemme og varme sig om bålet, mens du drager ud og gør det, der skal gøres med de brave mænd og kvinder, der har samme mod og vilje til handling. På den måde vil du få ristet en værdig rune i danernes historie. Affind dig ikke med at blive husket som Lille Lars fra Græsted eller Løkke hin Lammede. Som det er nu, behøver du sandelig ikke bede Obama eksperimentere i køkkenet for at finde opskriften på lame duck – det har du så rigelig selv forudsætningerne for. Smid forklædet, spænd hjelmen og kæmp for alt hvad du har kært. Så kan være, du slipper for et eftermæle som Lars den Uløkkelige, der splittede Danmark og gjorde danerne vrisne
Ses vi på mandag i Borgring? Det tror jeg nok, vi gør!

En tanke om “Kære Løkke – vis vikingemod og Venstremandshjerte

  1. Bodil Marie Jensen siger:

    super Klumme, og hvor er jeg enig i dine betragtninger om hvad der kom ud af det topmøde. godt gået

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.