“Jyder kan være nogle særlinge”

Anders DamDer ligger ingen markedsanalyser bag Jyske Banks nye satsning, men hvis man aldrig skiller sig ud, får man heller aldrig smæk. Og det ligger Jyske Banks Anders Dam meget, meget fjernt.

En hyggelig bank, Anders Dam, der lyder lige så sammenhængende som en reel brugtvognsforhandler eller et grønt olieselskab! Hvad har du gang i?
“Det er godt spørgsmål. Projektet er faktisk meget større, end man lige kan se. Det startede, da ledergruppen for nogle år siden var samlet for at diskutere, hvilken retning vi skulle gå i. Det gør vi hvert tredje år. Vi starter sådan helt der ude, hvor alle ideer er tilladt, og de ideer bliver så kogt ned – denne her gang til kun tre nøgleord. Vi ville gerne have nogle anderledes produkter, kombinere det med ny informationsteknologi og give kunderne en unik oplevelse i forhold til banken. Det er sådan en ligning, vi har stillet op: Anderledes produkter plus nye kommunikationsformer – det skal give grundlaget for det kvalitetsbaserede salg. Det er koncernens strategi.”

Jamen hvorfor? Hvad er det du ved, som andre ikke ved?
“Jeg ved ikke noget, andre ikke ved. Vi har fundet nøgleordene, og  beder vi nogle medarbejdere om at arbejde med det, det har altså givet sig de her udslag som for eksempel produkter, der er blevet fysiske med stregkoder, som du kan tage med op i PrøvBar, hvor du kan teste dem af, og se en film om produktet. Vi har investeret i 1500 skærme i vores afdelinger, og de er bundet sammen af et netværk, der er så stærkt, at vi kan sende Live-tv. Og vi har bygget vores egen lille tv-station – Jyllands mest moderne – så vi kan sende Live fra banken.”

Tv fra banken, der lyder nogenlunde lige så underholdende som den kristne kanal?
“Det er altså mest til intern information. Hvis markederne er ved at bryde ned. så kan vore aktiestrateg Henrik Henriksen i stedet for at skrive på intranettet gå i studiet og forklare alle vores investeringsansvarlige pa live-tv, hvad det er. der sker. Det virker ti gange stærkere.”

Er der det folk vil have nu om stunder?
“Det ved man aldrig, når man laver noget nyt. Men vi har testet det af igennem forløbet, først og fremmest på os selv, og vi har en god mavefornemmelse med det.”

Der er ingen markedsanalyser bag?
“lntet! Sådan noget bruger vi ikke.”

Det er jo ret ujysk at bruge 400 mio. kr på noget så tovligt?
“Mener du det? Nu må vi se. Sådan sagde man også dengang, vi lavede café i banken, og nu er der flere andre banker, der også har café.”

Hvad siger kunderne til, at pjatter sådan rundt med det?
“Vi pjatter ikke – det er seriøs business det her. Det her er jo et forsøg på at skille sig ud i en verden, hvor der i Danmark er 100 banker eller noget i den retning. Der er ikke noget, der er lettere end at være stuck in the middle og gøre som alle andre. Sa får du heller aldrig smæk eller noget som helst. Sådan et liv kan man godt vælge. Da vil vi hellere…”

Gå ned med maner?
“Nej, vi vil prøve at sørge for, at det gør en forskel, om Jyske Bank er på markedspladsen eller ej. Det er vores vision.”

Sig mig, hvad er det, der er så fedt ved at være jysk?
“Jeg tror, at man forbinder det jyske med nogle specielle værdier. Måske noget med at være påpasselig med pengene. Men jyder kan overraske. De er også særlinge på nogle felter. Det er vel det, vi er i den danske banksektor. Faktisk var det en hollandsk konsulent. der startede det. Han kom til os af sig selv i 1995. Og nu fortæller jeg dig den egentlige årsag til, at vi har den indretning, vi har. Han sagde, at vi var noget specielt – det sagde han sikkert til alle, sådan er konsulenter. Men han havde bemærket, at han blev hentet i lufthavnen af en direktør i en gammel rusten Opel. Dét havde han aldrig prøvet før.”

Det var noget, du ku’ Ii’ – direktør i gammel Opel. Det er SÅ jysk!
“Ja, ja, det, syntes jeg, var sjovt. Han sagde, at han kunne fornemme, at vi havde nogle anderledes værdier. Og så viste han os billeder, han havde taget af en række danske banker og spurgte, om vi kunne se forskel på, om det var Jyske, Danske eller Unibank, og det kunne vi jo ikke. Det, vi så skulle, var at gøre vores værdier hårdere og materialisere dem, og hvordan gjorde vi så det? Han hev en skotøjsæske frem og sagde, at i den var svaret. “Men den koster en million kroner!”

Han lyder som lidt af en hustler!
“Vi sendte ham ud, mens vi diskuterede det og blev enige om, at vi alligevel havde gjort såmange ‘dumme’ ting, så vi valgte at betale millionen. Vi var sådan set ligeglade med, hvor meget han tjente, bare vi kunne bruge det til noget. Og så åbnede han skotøjsæsken, og der var de runde borde, der var cafeerne – han havde lavet en lille model af en bankfilial, og det gik vi så i gang med at realisere. Han kom også med et andet forslag, nemlig at vi skulle spille på vores navn. For det forbinder folk med noget solidt. Lige siden har vi systematisk kaldt vores produkter noget med jysk. Jyske Kortdesigner, Jyske Flytte Sammen, Jyske Flere Penge.”

Apropos det sidste. Hvorfor får du ikke 100 millioner, når du nu er direktør i en provinsbank?
“Fordi jeg ikke har optioner. Sådan fungerer vores system ikke, og det kommer det heller ikke til, så længe jeg har noget med det at gøre. I børsnoterede selskaber er jeg tilhænger af et forbud mod optioner. Det er ikke fordi, jeg ikke under folk mange millioner, men tilfældighedselementet er for stort. Hvis regeringen f.eks. sænker selskabsskatten fem procent, så stiger aktiekursen. Hvorfor skal en direktør tjene penge på det? Det, synes jeg, ikke er fair. Der er heller ikke på toplederniveau noget, der tyder på, at vores lønniveau
ikke er tilstrækkeligt. Du kan ikke finde eksempler på, at topledere i Danmark i store strømme er gået til udlandet på grund af lønnen. Jeg mener, at med optionerne er der i virkeligheden ingen kontrol med, hvad aflønningen er. Det synes jeg er forkert på et aktiemarked. Derfor har jeg foreslået et decideret forbud.”

Hvordan har du det så med kapitalfonde?
“Det er jo en lovlig aktivitet, men jeg bryder mig personligt ikke om forretningskonceptet. Jeg bryder mig ikke om den voldsomme gearing, der finder sted, og jeg synes, det er meget store arbejdsplader, man sætter på spil på den måde. Og jeg vil da tro, kapitalfondene garderer sig, så de selv bestemmer, om de skal sætte flere penge ind, hvis det begynder at nærme sig et nedbrud.”

Tror du, de kunne finde på at dumpe en stor virksomhed?
“Ja, gældssanere den og lade kreditorerne betale. Men nu må vi se.”

©Hanne Sindbæk

Brunch på sidespor

Finansrådet: “Jeg tror, vi finder en fornuftig løsning, og Peter Schütze ender med at tage jobbet som formand for Finansrådet. Jeg kan godt forstå, at det har været træls for de to
tore banker, for formandskabet har i urimelig grad måttet tage af for beslutninger, vi alle sammen er ansvarlige for i bestyrelsen.”

Behovsanalyse: “De ubevidste behov er de farlige for os. For måske dukker der en anden bank op og dækker det behov. Og så mister vi kunder. Det er de ubevidste behov, vi forsøger at ramme med vores nye koncept.”

Københavneri: “Vi havde en voldsom diskussion internt, om vi kunne sælge et produkt i København, der hed Jyske Pengepleje, men det har vi bevist, at det kan man. Københavnere har ikke noget mod jyder. Det kan godt være der er noget den anden vej.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.