Er det kun mig der gyser?

nudge”Kære Hanne

…jeg med glæde konstatere, at vi har fuldstændig samme indstilling til økonomi og økonomiopfølgning…”

”Kære Hanne

Hvor er det dejligt, vi er enige om…”

Arrrrghhhh hvad sker der lige her? Jo det skal jeg sige jer: Nudging – det er, hvad der sker. Og det er den nye plage i arbejdslivet. Det er en form for snedig klistret sød manipulation, der har bredt sig fra reklamebranchen ud over alskens former for kommunikation.

Det er blevet en afløser for girafsproget, nu hvor de fleste alligevel har afkodet falskheden i der. Det hedder ikke længere girafagtigt ”Jeg har brug for at fortælle dig…”, men nudge-agtigt ”hvor er det mega-skønt, at vi er enige…”. Og man kan roligt regne med, at det dækker over, at vi overhovedet ikke enige.

Det startede med en flue i et toilet. Eller rettere med et billede af en lille flue malet i bunden af kummen i et urinal i Schiphol lufthavnen i Amsterdam. Måske startede det ikke der, men det er i hvert fald nudging’ens mest udbredte eksempel. Fluen gav mændene noget at fokusere på og sigte efter, når de stod der og ladede vandet, og det resulterede efter sigende i 80 procent mindre tis på gulvet. I stedet for forbud, påbud og truende skilte om ”Ingen tisseri på gulvet din gris!” så dette lille umærkelige og venlige vink med et vinget væsen, der fik mændene til at ændre adfærd uden de tænkte over det.

Nudging blev udviklet af Chicago-professoren Richard H Thaler, som sammen med Cass R Sunstein skrev bogen ”Nudging” i 2008. På forsiden er i silhuet en voksen elefant, der med snablen blidt puffer en unge fremad, og det gik hen og blev symbolet på denne filosofi. At nudge er at give et lille kærligt skub i den rigtige retning.

Det er bestemt glimrende, når det gælder en bedre hygiejne, men i de fleste andre sammenhænge skal man nok lige vogte sig for, hvem det er, der mener at vide, hvad den rigtige retning er. Der er skræmmende mange derude i såvel den politiske som konsulentverdenen, der ikke har spor problemer med helt skråsikkert at definere det.

”Nudging handler om, hvordan man skaber adfærdsændringer på måder, som virker automatisk og uden at tage valgfriheden fra folk. Nudging er således et godt redskab, hvor der er behov for at gøre det lettere for medarbejdere at træffe de rigtige valg i hverdagen,” skriver byggerådgiveren Alectia, der også sælger nudging-forløb

Brave er et andet bureau, der tilbyder sig som eksperter i denne nye disciplin, som de beskriver således: ”Nudging er en måde at friste kunder til at træffe et andet valg, uden at de føler, de er blevet tvunget til en ny adfærd. Nudging er forførelsens kunst. Hvad vil dine kunder helst have fra dig – et puf eller tvang? Nudging er det nye menneskesprog. Vi forsøger at kommunikere til mennesker på en indirekte måde. Kommunikationen skal føre dem i en bestem retning, således at de oplever “bedre helbred, velfærd og lykke”.

Er der andre end mig derude, der gyser og føler sig hensat til en Big Brother, eller rettere Big Mother-verden? Og det bliver ikke bedre af, at eksperterne forklarer, at nudging er ”adfærdsdesign” og “valgarkitektur”. De skal altså formgive vores valg og designe vores adfærd. Gys og Gru!

“Sometimes satan comes as a man of peace,” som Nobel-Dylan synger

Ophavsmændene Thaler og Sunstein definerer nudge som ”any aspect of the choice architecture that alters people’s behavior in a predictable way without forbidding any options or significantly changing their economic incentives.”

Men hvorfor siger ingen det, som det er, at nudging er manipulation? Det er der i sig selv ikke noget galt i. Det er en helt almindelig del af vores liv, og reklamebranchen er bygget på det. Det er dejligt med nye fif og ny viden til, hvordan man kan manipulere mennesker på en rar måde. Men at begynde at underbygge det med, at der er elitemennesker, der ved, hvad de rigtige valg er for alle andre mennesker – dét er uhyggeligt. Og det holder heller ikke i længden. Folk vil gennemskue det. Som de gennemskuede girafsproget vamle overpædagogik.

Men inden da må vi leve med, at nudgingen har bredt sig fra kampagne-planlæggerne og langt ind i arbejdskommunikationen, hvor den har spundet enhver korrespondance ind i et candyfloss-spind, hvor vi alle sammen er så søde som dådyr i en Disneyfilm. Jeg undres igen og igen over, at man ikke bare kan sige tingene som de er. Hvorfor er vi så bange for at være uenige, at vi hellere bruge krudt på at pakke sine holdninger ind i sukker, vat og garnere dem med sjove smileys?

Ok smileys er jeg godt nok selv pænt glad for. Jeg nyder at bruge dette ordløse sprog og den diffuse betydning, de små tegninger har. Så længe det varer. Snart vil de have en betydning lige så konkret som ord, at man vil kunne fornærme folk ved at bruge eller udlade at bruge bestemte smiley’er. Måske på det tidspunkt er vi blevet trætte af alt det søde stads, at vi er klar til lidt mere eddikesyrligt, tabascoskrapt direkte sprog uden glasuromsvøb.

Det vil jeg glæde mig til. Selvfølgelig er det rart at blive strøget med hårene fra tid til anden, men alt med fucking måde! nudge nudge, wink wink, know whatImean…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.