Driv dem til vanvid, Thyra. Sæt i gang!

img_5420

Gosh! Mit facebook-feed er ved at segne af sorg og undergangstoner. Alt sammen blot fordi vi har fået en ny regering. En socialdemokrat minder sine sørgende følgere om Zen-ordsproget: This too shall pass… until then, fetch wood, carry water and walk the earth. Det lyder meget sødt, men det er det ikke. Med mindre selvfølgeligt, at det ikke var den nye regering men for eksempel en forkølelse, citatet var møntet på. I så fald undskylder jeg på forhånd. Sørgestemningen pibler frem mange steder. En af de overprivilegerede 68’ere harcelerer over, at vi har fået en Ældreminister, ”som om ældre ikke er en del af samfundet, men en byrde,” skriver hun og tænker, som 68’ere har for vane, kun på sig selv. Nej, det er ikke helt retfærdigt. Nogle gange tænker de også på mennesker, der har det svært i lande langt herfra. Men at forestille sig, at der faktisk er en stor – og voksende – gruppe af ældre, der hører til blandt de allersvageste i vores samfund, den tanke kan åbenbart ikke rummes oppe i de nordlige forstæder. Der har de det da meget godt. Ikke også Fritz og Poul?

De yngre privilegerede Facebook-venner er også godt med og er så sjove med bogstavkombinationerne af V, LA og K, at hvis ikke jeg var sådan et kontrolleret menneske, så døde jeg da af grin. Deres eneste ”lille lys i mørket” – og ja det er rigtigt citeret – er, at Joachim B. Olsen ikke blev minister. Jeg er lige ved at sige, jeg mangler ord. Men det gør jeg så ikke! Jeg har masser på lager. Ikke mindst, når det gælder Audi-Anders, som – må jeg forstå – har solgt sin idealistiske sjæl for en fin titel og en stor bil. Ham ved jeg en del om, fordi jeg har skrevet hans biografi, Comeback Kid, og jeg skal hilse og sige, at det er ønsketænkning fra dystopikernes side, at Anders skulle kunne passiviseres med et fancy køretøj. Som om han nogensinde har interesseret sig for biler. Magt der imod, dét interesserer ham. Og han ved lige, hvad han vil med den. Og det er altså mere end en sænkelse af topskatten på fem procent, selvom man ikke skulle tro det, når man hørte de enslydende spørgsmål fra journalisterne, efter det 86 sider lange regeringsgrundlag var bladret igennem. Ingen steder fandtes den nøjagtige ordlyd: 5 procents sænkelse af topskatten, så han måtte da have slugt en hel karavane af kameler, ikke?

Der var dog enkelte, der gav sig tid til at læse hele dokumentet og som havde bedre forudsætninger for at forstå det. Arne Ullum, der med sit spritnye politisk-økonomiske nyhedssite, DK-økonomi.dk ramler lige ned i et gabende hul i markedet for at tolke tallene kompetent. Hans hurtige bladring inden pressemødet på Marienborg gav det resultat, at der var langt flere penge til skattelettelser i regeringsgrundlaget end den ene milliard, LAs fem procents topskattelettelse ville koste. I sin blog kaldte han regeringsgrundlaget ”et markant liberalt ryk” og regnede sig frem til, at der var ”et betydeligt milliardbeløb til personskattelettelser. Et godt gæt kunne være et pænt stykke op imod de 13 milliarder kroner ekstra.”

Det overrasker ikke mig. Anders Samuelsen har været undertippet hele vejen igennem. Man skal ikke undervurdere, den styrke ydmygelserne i hans fortid har givet ham. Han fik en hård lektion, da han sammen med Naser Khader første gang var tungen på vægtskålen for Anders Fogh Rasmussens regering. Det blev en kamp om, hvem der blinkede først, og det blev ikke Anders Fogh.

Tror jeg, der kommer en liberal revolution? Nej gud fri mig, det ville ikke være godt for nogen. Men jeg tror, der vil blive skubbet til den supertanker, der hedder Velfærdssamfundet, så det kommer til at sejle i en ny og mere bæredygtig retning. De af mine Facebook-venner, der frygter et mere liberalt Danmark, kan altså roligt være bange. At jeg så ikke helt forstår frygten er en anden sag. Det er, som om socialdemokratisme er blevet det neutrale punkt i politik. At være socialdemokrat er ikke noget, der fundamentalt kan kritiseres. Heller ikke når de taler om skat, som om det var penge til velgørenhed, der udelukkende blev brugt til at afhjælpe helt basale problemer for rigtige mennesker og fortier, at det fodrer et 800.000-hovedet monster, der først og fremmest sørger for sin egen opretholdelse. Kan vi ikke tale om at forandre det forstenede system uden at blive betegnet som ultra-neo-liberalister?

Et andet spørgsmål, der melder sig, når man læser alle hjertesukkene, er: Hvad er alternativet? Har de gamle partier, ikke mindst socialdemokratier, været i stand til at dæmme op for de radikaliseringsbølger, der går gennem Europa i disse år? Hvem stopper den islamistiske- og den deraf følgende højreradikaliseringsbølge? Intet tyder på, det bliver socialdemokraterne. I Frankrig tegner Francois Fillon til at være det bedste bud på en anden vej end Marine Le Pens. Den slags tror jeg, ligger det nye regeringsparti meget på sinde. Anders Samuelsen sagde da også ved sin tiltrædelse som udenrigsminister: ”Vi skal være bevidst om, hvor farlig globaliseringen føles for nogen, og især hvor problematisk det er som tændvæske til populistiske bevægelser rundt om i verden. Vi vil gerne vise, at der er et alternativ til populismen, nemlig en dedikeret omsorgsfuld politik, der rækker både ind og ud.” Måske var det – mine kære Facebook-venner – en god ide at være lidt ydmyg og give noget nyt en chance.

Det bliver spændende at se, hvor meget af LAs omsorgsfulde politik, der kommer til at slå igennem. Ældreministeriet er spritnyt og Thyra Frank dets uprøvede leder. Hun er en mildest talt uortodoks politiker og bliver en lige så uortodoks minister. Skulle hun et øjeblik være i tvivl om, hvordan hun skal tackle sin nye position, så kommer her et råd: Thyra luk øjnene og tænk tilbage på din tid som leder af plejehjemmet Lotte. Forestil dig så, at du på din mest frustrerende dag dumpede ned lige midt i kommunalforvaltningen med al magt i dine hænder. Hvad ville du så gøre Thyra? Du ville drive dem til vanvid, ville du. Og det er det, der er din opgave nu. Du skal blive ældreområdets vildt irriterende Spørge-Jørgen: Hvorfor skal de udfylde dit, hvad nytte gør dat, og hvor mange bureaukrater skal der til for at skrue et fantastisk plejehjem sammen? Sæt i gang! Og bliv ved til der kun er varme hænder tilbage i systemet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.