DR en ommer sommer

 

imageDet er en ommer sommer. Sirdetbar’. Jeg vil have agurketiden tilbage. Denne langsomme periode fyldt af ligegyldighed, hvor absolut ingenting sker, og man kan koncentrere sig om afstressende aktiviteter som at lægge alle husets kortspil i orden efter farve og værdi og føle, at man har udrettet noget derved. Den tid, hvor de voldsomste intellektuelle bryderier handler om krydsord eller om muligheden for at få jomfruhummer fra kutteren nede på havnen. Hvor man kan skrive hånlige opdateringer på Facebook over mediernes fantasiløshed, fordi de igen-igen kun kan finde på at lave historier om kvaliteten af badestrande, mængden af vandmænd, dræbersnegle og solgte is samt test af koldskål. Det blev der ikke noget af i år. I stedet fik vi Brexit, Donald Trump, lastbilen i Nice, massedrabet i München, øksemorderen i toget og selvmordsbomberen i Tyskland. Og lige som man tænkte, at NU kunne der ikke klemmes flere breaking news ind i den sommer, så kom nyheden, der toppede det hele og fik koldsveden frem: Militærkup i Tyrkiet!
Var man en af dem, der stadig af gammel vane tændte for DR for at blive oplyst, blev man skuffet. Det var som om det højtbetalte statsmedie insisterede på agurketid, for her var det ikke live-video af tanks på Bosporusbroen i Istanbul, der tonede frem, men Owen Wilson på slentretur langs Seinen i Woody Allen-filmen Midnight in Paris.

Det fejlslagne militærkup i Tyrkiet er sandsynligvis den enkeltstående begivenhed i år, der får størst indflydelse på vores fremtid. Men det var ikke værd af gå i breaking-mode for på DR. Det er så stor en skandale, at der burde rulle hoveder. (I disse tider bør jeg nok lige nævne, at jeg mener det i overført betydning).

DR lavede samme fejl sidste år i forbindelse med terrorangrebet i København. Her lukkede man for live-dækningen kl. 24, da attentatmanden stadig var på fri fod. 50 minutter senere skød han så Dan Uzan og to politibetjente ved synagogen i Krystalgade.

Den vagthavende redaktionschef Thomas Falbe beklagede i ugens løb og sagde, det var en fejl, at militærkuppet ikke blev livedækket. I Radio24syv forklarede han det med ferietid og deraf følgende mangel på ressourcer. Her vil jeg undlade spydige bemærkninger om de 3,5 milliarder kroner, skatteborgerne poster i projekt DR, for jeg tror, det handler om noget endnu større. Det handler om et skred i statsradiofoniens selvopfattelse. Public Service betyder for DR ikke længere at tjene offentligheden, men at vurdere hvad offentligheden har godt af. På god gammeldaws Pravda-vis.
Just i denne uge tog ledelsen beslutningen om, at DR som hovedregel ikke vil bringe billeder af terrorister, fordi det kan ”inspirere andre tosser”, som nyhedsdirektør Ulrik Haagerup udtrykte det. I én fejende flot bevægelse fik han dermed reduceret den krig, islamister i disse år fører, til noget værre tosseri, som man egentlig burde kunne stoppe med et fy-fy-skamme. Jamen altså! Hans højre hånd, TV-Avisens chef Naja Nielsen, var i Deadline og forklare, hvordan det jo ikke var et decideret billedforbud. Næh, man ville blot tænke sig om både to og tre gange fremover, inden man bragte fotos af terrorister. ”Vi risikerer at blive en del af våbnet,” sagde hun og lød som en teoretisk diskussion i 1970’ernes marxistiske studiegrupper. Noget hun da også har gode forudsætninger for, da hun har været medlem af det danske kommunistpartis ledelse og oven i købet været et halvt år på partiskole i Moskva, da det hed Sovjetunionen.

Det er ikke journalisterne og redaktørerne eller for den sags skyld redaktionscheferne i DR Nyheder, der skal tænke sig ekstra om. For de har slet ikke kompetence til at tage så væsentlige beslutninger. Den slags skal ind på Naja Nielsens og/eller Ulrik Haagerups bord. At nyhederne så i mellemtiden sejler videre, er åbenbart uvæsenligt.

Det er ikke første gang, samme ledelse har taget en beslutning af den karakter. Sidste år nedlagde den forbud mod at bringe Muhammed-tegninger. Det vil sige, det var selvfølgelig ikke et decideret forbud. DR ville skam bringe tegningerne, hvis det var relevant, men ”aldrig som provokation, demonstration eller fordi vi kan,” sagde Ulrik Haagerup. Som om provokation var en udbredt journalistisk disciplin i hans stab. De professionelle journalister og redaktører, han har ansat, er åbenbart slet ikke kompetente nok til at tage den slags professionelle beslutninger. DR Nyheders ledelse stoler åbenlyst ikke på sine ansatte, men vil have de ellers så udprægede redaktionelle afgørelser diskuteret i ”centralkomiteen” først.

Det er den holdning, der har lammet redaktionsledelserne i en grad, så de hellere undlader at gøre noget end at risikere at forbryde sig mod de mange såkaldt etiske regler, DR Nyheder nu kører med. Og lige der finder man årsagen til, at begavede redaktører som eksempelvis Thomas Falbe ikke kan se en indlysende breaking news, selvom den rammer ham lige midt mellem øjnene. Hans professionelle dømmekraft er simpelthen slidt ned af ledelsen.

Det er så meget en ommer, DR, at institutionen burde skifte DR Nyheders topledelse ud og starte forfra med nogen, der ikke tror sig alvidende, og som stadig har en vis forbindelse til den virkelige verden. Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, kunne være en glimrende kandidat. Han sagde det så fint og meget diplomatisk til Naja Nielsen i Deadlines debat i onsdags: ”Jeg er bekymret for, om vi skærer skiver af den måde, vi kan dække virkeligheden på. Vores opgave er at bringe lys over begivenheder ikke at mørkelægge dem.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.