Det tager ikke kun fem minutter – i Irma

Klumme: ”Det tager kun 5 minutter at handle i Fakta,” siger sloganet. Jeg ved ikke, om det er rigtigt, men jeg ved, hvor de kan hente inspiration, hvis de virkelig gerne vil have kunderne til at blive lidt længere. Det kan de nemlig i min Irma. Her rækker fem minutter ikke langt, selvom man bare skal handle et sigtebrød og to liter mælk.
Selvfølgelig tager det ekstra tid, fordi Irma har så mange interessante varer, som man uvægerligt må kigge nærmere på. Men det er kassedamen, der virkelig holder på kunderne. Hun udfører sit arbejde på en mindfulnessagtig måde: En ting ad gangen i et sindigt tempo; se på hver enkelt vare som var det første gang, vende og dreje den roligt til stregkoden viser sig og kan få sit lille bip. Vi står der i køen med vores genbrugsposer og kommer helt i zen af at følge hende. Det vil sige, hvis vi ellers var i stand til at ignorere de serieeksplosioner af utålmodighedsraseri, der foregår indeni os. Men vi siger ikke noget. Vi er de pæne Irma-kunder. Normalt kan vi godt sige til og fra i forretninger, så ruderne klirrer. Men sagen er, at kassedamens forfædre tydeligvis kom fra nogle varmere himmelstrøg, så vi får den der fornemmelse af, at vi skylder en særlig tolerance. Vi priser Irmas sociale ansvarlighed i høje toner, men efterhånden som den gør det stadigt mere sjældent at møde normaluddannet serviceminded personale i butikken med de høje priser, begynder vi tavse at kigge os om efter et andet sted at handle.
Social ansvarlighed er godt, og det er helt på sin plads, at virksomheder gør deres for at give alle en fair chance på arbejdsmarkedet. Men nogle har haft så travlt med at vise, hvor gode de var, at kunderne blev glemt.
For eksempel gik Ikea på et tidspunkt helt amok i CSR og holdt tilsyneladende helt op med at kigge på, om ansøgerne var egnede til at arbejde i møbelhuset. I stedet gjaldt det om, hvorvidt de havde den rette farve – som helst skulle være en, der ikke i forvejen var repræsenteret i medarbejderflokken; den rette alder – her gjaldt samme kriterium; det rette køn, handicap eller seksuelle orientering – igen gjaldt kriteriet om, at det helst skulle føje nye spændende elementer til medarbejderpalletten.
Til sidst kunne man møde mennesker af enhver slags i den Ikea-gule polotrøje, men kunne man få at vide, hvornår Billy-reolen i birkefiner ville være på lager? Eller hvordan man faktisk samler et PAX-skab? Nej! Det var ét stort forvirret Babelstårn af medarbejdere, der prøvede at finde ud af det med hinanden, mens kunderne måtte passe sig selv, som de bedst kunne. Det gik da også. Ikea-kunder er i sagens natur gør-det-selv-folk.
Det er som om, nogle virksomheder tror fuldt og fast på, at hvis de bare opfører sig politisk korrekt, så kommer kunderne rendende. Da tror jeg nok, nogle får sig en overraskelse. For kunder er ligesom de vælgere, der blev spurgt af meningsmålingsinstitutterne, hvad de ville stemme på til folketingsvalget. Mange sagde noget, der lød pænere end Dansk Folkeparti, men i ly af stemmeboksen satte de deres kryds på det unævnelige. Sådan er det også med Irmakunder. Vi er siger, at det betyder ALT, at virksomheden opfører sig pænt. Men i virkeligheden går vi derhen, hvor de har de varer, vi vil have, til en pris, vi vil betale med en service, der matcher.
Hvem ved – måske ender vi alligevel endte i Fakta, hvis det ellers er rigtigt, det kun tager fem minutter at handle der.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.