Den bedste bog ingen CEO ønsker sig

Slået hjem er bogen ingen topchef ønsker at få brug for. Men den dag, de får brug for den, bliver det den bedste bog, de nogensinde har ejet. Slået hjem er nemlig en meget personlig guide til, hvordan man kommer over, igennem og videre, når man som topchef bliver fyret.

Anmeldelse: Det er Henrik Enegaard Skaanderup, der generøst deler ud af sine erfaringer fra dengang han blev fyret som topchef i Kuben i 2008, og indtil han fik job igen 15 måneder senere. Det gør særdeles velskrevet, åbent, ærligt, så man får the full Monty. Han beskriver chokket, da fyringen helt uventet falder og alle de op- og især nedture, det bringer med sig. For eksempel, hvordan reaktionen kommer, da han anden gang får afslag på et job. Pludselig sprøjter tårerne uden varsel ud af øjnene, mens han sidder i sin bil på vej til endnu et netværksmøde. ”Jeg var ikke længere i kontrol og ikke længere den, der bestemte. Fra at være herre over mit eget liv og fuldstændig kunne styre det, der skete, var jeg nu reduceret til en brik i et større spil, hvor uempatiske rekrutteringsfirmaer, subjektive ansættelsesudvalgt, tilfældigheder, held og uheld havde overtaget.”

Når det kommer til arbejdsløshed, rammer det en CEO lige så hårdt som enhver anden lønmodtager. Også han har ydmygende oplevelser med jobansøgninger, der bliver besvaret med et standardbrev om besat til anden side. Også han må gå den tunge gang hen i A-kassen til de obligatoriske samtaler, når hans opsigelsesvarsel udløber. Men der er dog markante forskelle.

Topchefen er vant til at performe; han er programmeret til at gøre noget og gøre det systematisk. Den stædighed og vilje til at eksekvere som topchef kommer ham også til gode, når han er in between jobs. Det er i hvert fald tydeligt i Henrik Enegaard Skaanderups tilfælde. Han arbejder fokuseret med et fastlagt skema og én opgave ad gangen. Han havde for eksempel sat som mål, at han skulle have møde med de syv store headhuntere, og det var ikke så let, som det kan lyde.

Han kom til at fortryde, at han i sin CEOtid kun havde brugt ét headhunterfirma. ”Havde jeg valgt at bruge tre helt andre havde jeg fået en forretningsmæssig alliance med i alt fire headhuntere i stedet for en. Så havde der været fire headhuntere, som kendte mig dybtgående…”

I stedet måtte han næsten sparke døren ind til dem, han ikke kendte: ”Så snart de hørte, at jeg ikke ringede fra en virksomhed og altså ikke var en mulig kunde, så gik jerntæppet ned og receptionisten forsøgte på bedste vis at affærdige mig og afslutte samtalen.” Med stædighed, vilje og fokus lykkedes det at mødes med de syv, og han gik ikke i gang med at mødes med de mellemstore, før han havde nået det mål.

Det er alle disse praktiske fortællinger, der er Slået hjem’s største styrke. For nok er det vigtigt og rart at læse, hvordan andre har prøvet det samme og haft det lige sådan, men det allervæsentligste er dog at få at vide, hvordan man skal komme igennem det. Og det fortæller bogen fra start til slut. Både i prosa, men sandelig også i helt konkrete tips.

Henrik Enegaard Skaanderup fortæller om sine overvejelser, om han skal tage outplacement-tilbuddet eller pengene. Han vælger outplacementbureauet og kommer ikke til at fortryde det, selvom det hurtigt viser sig, at sådan et ikke outplacer en til et nyt job, men hjælper, støtter, sparrer og strukturerer, så man selv kan finde et. Her får han til sin store ubehagelige overraskelse at vide, at han skal regne med, at for en mand i hans position tager det i gennemsnit 10 måneder at finde et nyt job – i gode tider. Og 2009 var ikke gode tider. Han lærer også 5/15/80-reglen, som betyder, at kun 5 procent af CEO-job’ene bliver opslået i annoncer, 15 procent besættes diskret gennem headhuntere, mens hele 80 procent bliver besat ved hjælp af bestyrelser og netværk.

Derfor brugte Henrik Enegaard Skaanderup langt det meste af sin tid på netværksmøder. Ikke for at spørge efter jobs, men for at være ude i marken og være i folks bevidsthed, hvis det rigtige job dukkede op. (han havde i øvrigt formuleret krav og ønsker til  sit næste job i en 18 punkts liste, der flere gange blev brugt som checkliste, når en ny mulighed dukkede op.)

Et netværksmøde er defineret ved, at begge parter får noget ud af det, hvilket er vigtigt at have i baghovedet, når man er den jobsøgende. Netværksmødet gik i Henrik Enegaard Skaanderups tilfælde efter en ret fast skabelon, som også er brugbar for andre:

  • Finde sig til rette og får lidt kaffe – 2-3 minutter
  • Snak om hvorfor jeg var der, og ”den korte historie” (om fyring – 10 minutter
  • Snak om den andens virksomhed og udforringer – 30-45 minutter
  • Afsluttende snak om mig og ønsker for fremtiden – 10 minutter
  • Afslutning og få et par navne – 2-3 minutter

Og han ved, hvad han taler om, for i løbet af sine 15 måneders lediggang havde han netværksmøde med 174 forskellige personer. Hvert møde var omhyggeligt forberedt, så han vidste, hvad det var for en virksomhed, netværkspersonen arbejdede i, og hvad var der sket i den på det seneste.

Det var også via netværket, han efter 15 måneder fik et job. Det var ikke et topjob, og han har skullet forklare for omverdenen, hvorfor han er ”trådt ned ad stigen” og blevet sektionsdirektør i NCC. Jobbet matchede simpelthen mange af de 18 punkter, han stillede op fra starten som ønsker og krav.

Den sidste del af bogen kalder Henrik Enegaard Skaanderup ”Grønspættebogen”. Her stiller han alle de dokumenter, han selv bøvlede med at lave som jobsøgende til rådighed. Der er en matrix til at holde styr på netværkskontakterne, der er hans mail til netværket om hans opsigelse, der er den kompetenceprofil, han stykkede sammen og meget meget mere, der vil være en gave til den fyrede topchef.

Bogen koster kun 275 kroner, men den kunne have kostet til tidobbelte og stadig være et godt køb.

 

Slået hjem – En fortælling om at blive fyret og finde job igen af Henrik Enegaard Skaanderup, Gyldendal Business

 

©Hanne Sindbæk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.