”Ja, grådighed virker!”

Er private equity i virkeligheden en 1980’er-revival med Christian Frigast og hans lige i rollen som Gordon Gekko? Axcels direktør forsvarer og forklarer fænomenet over en hvinende tidlig brunch.Gordon Gekko

Det er jo ikke engang rigtig brunch-tid endnu – skal man stå tidligt op, når man er privat equitist?
”Jeg står op kvart over seks. Det er da en meget normal tid. Man skal jo nå at lave noget motion – en mand i min alder skal passe på.”

Jeg vil jo gerne vide – det er et spørgsmål, der har trængt sig på længe – det der private equity, hvad er det egentlig?
”Da Axcel startede i 1995 kaldte vi os et investeringsselskab. Dengang kendte vi ikke det fine udtryk, private equity. Men efterhånden skal alt gerne udtales på udenlandsk. Private equity, det er investeringsselskaber, der investerer i ikke-børsnoterede aktier, og de er ejere af virksomhederne på mellemlangt sigt, typisk 3-7 år.”

Har der været forskel på at være et investeringsselskab og et private equity-selskab?
”Der er vel sket det, at private equity typisk har en bestemt juridisk ramme, de er sat op i. Vi samler kapital sammen på den måde, at vores investorer giver tilsagn om hvor meget, de vil investere, og så kalder vi pengene, når vi skal bruge dem. Det er altså ikke sådan, at de kommer med 100 mio. kr. og sætter ind på en konto hos os. Det ville de nok gør, hvis vi havde været et investeringsselskab.”

Hvorfor er det bedre at have et tilsagn end at have pengene?
”Vi bliver målt på hvilket afkast, vi til sidst skaber for vores investorer. Hvis vi havde pengene stående på en Pondus-konto inde i banken i lang tid til 1-2 procents rente – det er ikke særlig interessant. Vi skal ikke lege bank.”

Med hvor kort varsel, kan du få pengene?
”De kan hentes med et par ugers varsel.”

Hvad er det private equity-folkene kan, som virksomheden ikke selv kan?
”Udgangspunktet er, at de kan komme med nogle penge, men penge er ikke nok i sig selv. Vi kan tage en virksomhed fra et niveau til et andet ved f.eks. at rive den ud af børsen, skabe en stabilitet omkring den, lægge en plan og give den ro til at udføre planen.”

En tidshorisont på omkring fem år – skaber det ro?
”Ja, for er man noteret, er der én der skaber agendaen hver dag, og det er børsmarkedet. Og hvis du ikke leverer, skal du bruge tid på at gå ud og forklare hvorfor.”

Men med en private equity-ejer er der vel et større pres for at levere resultater indenfor en kort tidsramme?
”Hør her, den mest langsigtede ejerform, der findes i dag – bortset fra den private, det er da private equity. For på børsen kan investoren købe aktien om fredagen og sælge den om mandagen. Med en private equity-ejer skiftes de meget kortsigtede mål ud med nogle mere langsigtede, for du har en længere periode til at gennemføre din plan.”

Du skal jo kunne se, at en virksomhed er værdisat forkert på børsen – er du klogere end markedet?
”Det, vi kan se, er, at en virksomhed over en periode vil være i stand til at skabe et bedre afkast, hvis den bl.a. får anden kapitalstruktur.”

Hvad betyder det – kapitalstruktur?
”Det er noget, man arbejder en del med i private equity – at finde et fornuftigt forhold mellem fremmedfinansiering, og hvad man kommer med af egenkapital. Private equity kan i højere grad end den traditionelle børsnoterede virksomhed bruge gældsmarkedet til at finansiere sig.”

Er det bedre at låne penge, end at bruge dem man har?
”Det siger jeg ikke. Men hvis en virksomhed har meget gæld, så vil børsmarkedet mene, at risikoen er større, og derfor vil virksomhedens værdi falde. Sådan vil private equity ikke se på det. Der vil man se på hvor meget gæld, indtjeningsevnen i virksomheden kan servicere og afdrage.”

Altså, hvor lidt kan vi nøjes med i egenkapital?
”Det kan du sige, men det er supervigtigt, at man doserer det undervejs. Hvis virksomheden skal ekspandere, skal den bruge mere egenkapital. Og så kommer vi med det – så kalder vi de penge, vi har tilsagn om fra vore investorer. Det gælder om at have den rigtige balance mellem egenkapital og gæld.”

Et ord som gældstynget, falder mig ind?
”Jo, men hvis man vil udvikle en virksomhed, så kommer det ikke af lommeuld. Der skal penge til undervejs. Hvis man gearer hårdt uden at øge indtjeningen, så har man et problem.”

Skal vi i virkeligheden vænne os til, at det er et helt andet game?
”Det tror jeg, vi skal, og man skal være meget mere opmærksom på de forskellige typer af finansielle strukturer, der er.”

Du er har som de fleste private equity-folk haft din karriere i finanssektoren, ikke i industrien – hvad kan I lave andet end kapitalstrukturer?
”Det, private equity-folk er gode til, er at finde de rigtige virksomheder – dem der har potentialet. Og de skal være gode til at orkestrere en udvikling. Vores vigtigste job er at finde virksomhederne, lave den analyse, der sikrer en fornuftig udvikling og så klæde virksomhederne på med den rigtige ledelse og den rigtige bestyrelse.”

Hele det her private equity-fænomen får mig til at tænke på filmen Wall Street fra 1987 – er du en slags Gordon Gekko?
”Han er da noget pænere! Men der er selvfølgelig nogle myter. Derfor er det helt afgørende for os som en ny ejerform, at vi forstår at skabe nogle resultater, hvor folk siger: Ja, de forstod at tjene penge til deres investorer, men de leverede også en virksomhed bagefter, der var i bedre form. Gekko står for en mere rå amerikansk kapitalisme.”

Er private equity ikke i virkeligheden sådan en retro-ting, altså 1980’erne er tilbage ikke bare i moden, men også på kapitalmarkedet?
”Tja måske. Ting er cykliske, og nu dukker det pludseligt op i Danmark og bliver meget tydeligt, når en stor virksomhed som ISS bliver købt, for så er der jo no limit.”

Det mest berømte Gekko-citata er: ”Greed is good – greed works!” Er det sådan, private equity er?
”Der er i hvert fald ingen tvivl om, at det virker, når vi giver ledelsen incentiveprogrammer i form af optioner og warrants, så ja, grådighed virker. Jeg tror også, at når den yngre generation synes, det her er spændende, er det et udtryk for, at de er blevet mere renlivede kapitalister.”

Hvorfor er private equity blevet så moderne?
”Jeg tror, investorerne har set, at det her kan give et højere afkast over tid end aktiemarkedet. Og så har vi vel også en børs, som ikke fungerer helt optimalt. Det skaber plads til private equity som ejerform.”

Hvordan fungerer børsen ikke optimalt?
”Hvor mange børsnoteringer er det, vi har set de senere år? Børsen har vist sig at fungere bedst for de meget store virksomheder. Børsen egner sig ikke altid til den mellemstore virksomhed. Man får ofte en forkert prisfastsættelse, og jeg tror, mange ejere har fundet ud af, at de bruger al for megen tid på det.”

Når børsen er så grum, hvordan kan du så sælge virksomheder tilbage der?
”Ja, det var jo planen tidligere, men desværre er det blevet ligesom at springe højdespring. For at komme på børsen for nogle år siden skulle man springe 1 meter og 25. I dag skal man være stangspringer og kunne klare seks meter.”

©Hanne Sindbæk

Brunch på sidespor:

Sværere end en skilsmisse: Inden man køber en virksomhed, er det allervigtigst at bygge tillid op. Jeg plejer at sige, at du kan blive gift, men du kan også blive skilt igen. Men hvis du først bytter penge og aktier, så er det svært at komme ud igen. Og meget meget dyrt.

Public equity: Det er jo private equity, selvom mange prøver at gøre det til public equity. Men selvom man kan forsøge at skærme af, fordi det netop er privat, så er vores holdning, at virksomhederne er en del af et samfund og skal have et åbent og naturligt forhold til omverdenen.

Nøglen til succes: Det vigtigste i en virksomhed, næsten uanset type, det er ledelsen – det er helt klart den, der skaber resultatet. Den er helt afgørende for vores succes. Det er ledelse, ledelse, ledelse. Selv den bedste bestyrelse kan ikke kompensere for en dårlig ledelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.