”Man bliver taget relativt bogstaveligt…”

Microsoft-direktør Jørgen Bardenfleth mener, at politikerne i dag gør som virksomhederne: Designer deres politik til at opnå størst mulig markedsdækning.

Hvordan går det med dig?
”Jeg kan nu godt klage lidt over travlhed…”

Kan man klage over det i din position?
”Njah, måske ikke, men jeg har det sidste år haft fornøjelsen af at være managing director i Microsoft Belgien også, sådan midlertidigt, så det har været dobbelt op på forskellige ting: Medarbejdere, e-mails, arbejde i det hele taget. Samtidig har min søn, der har cystisk fibrose været igennem en skrap intravenøs kur, og det er sådan noget, der sætter familien lidt tilbage. Han er også lige blevet konfirmeret, og vores datter har haft 18 års fødselsdag. Jobbet i Belgien oveni, så er vi ved at være oppe i det røde felt.”

Hvorfor tog du ekstrajobbet i Belgien?
”Jamen, den tidligere direktør rejste, og det var svært at finde en ny. Så skulle jeg lige passe det ind til jul, og nu er det nærmest blevet sommer, men heldigvis er der fundet en.”

Er det ikke svært pludseligt at lede en virksomhed i et helt andet land?
”Det er utrolig spændende ledelsesmæssigt, men i Microsoft er vi meget ens. Altså organisationerne er meget ens, så man kan relativt hurtigt finde rundt.”

I er sådan en slags virksomhedernes svar på Sheraton?
”Ja, det kan man sige. Vi har de samme funktioner, som jeg genkender og ved, hvad laver. Det jeg selvfølgelig ikke ved, når jeg kommer til et fremmed land, det er, hvad sker der ude i markedet? Hvad siger kunderne? Hvad siger partnerne? Hvad sker der politisk?”

Med to direktørjobs, får man så to direktørlønninger?
”Det spurgte min kone også om, men det gør man ikke. Man får lov til at lære en masse, og så er der et økonomisk incitament, men ikke dobbelt op.”

Hvorfor sagde du så ja? Var det sådan an offer you cann’t refuse?
“Det var nok et tilbud, som man forventedes at sige ja til!”

Kan det ikke være belastende at være direktør for Microsoft og være til middagsselskab? Der er jo en del frustrerede brugere.
”Jeg har som regel nogle særlige kort med mig for det tilfælde, at borddamen begynder at fortælle en lang historie om blå skærm og softwareproblemer. Så får hun sådan et. Der er et hotline-nummer, man kan ringe til i Microsoft og få rigtig rigtig god service.”

Et hold kæft kort?
”Nja – et supportkort, som kan få vendt en lidt negativ oplevelse til en positiv. Men jeg synes egentlig, at det er dejligt at arbejde et sted, folk har en holdning til.”

Det er underligt, I hedder Microsoft. Det burde vel være Macrosoft?
”Der er mange, der gerne vil lave sjov med vores størrelse. Jeg plejer at sige, vi er ved at blive voksne, og det medfører en masse muligheder, men også en masse pligter og ansvar. Men jeg tror også, at vi kommer til at virke større, end vi er, fordi folk står op med os om morgenen, når de tænder deres pc, og det sidste, der står, inden de slukker om aftenen, det er Microsoft. Det betyder ikke, at vi sidder på alt. Folk bliver overraskede, når vi fortæller, at vi kun er to procent af dette offentliges IT-budget.”

Du har også valgt at være synlig; at skrive klummer i Berlingske Business f.eks. Hvad fik dig til det?
”Jeg synes, at man som erhvervsleder også har en forpligtelse til at gå en lille smule bredere ud. Selvfølgelig skal vi først og fremmest sikre, at Microsoft har succes i markedet, men jeg mener, at jeg godt samtidig kan have holdninger og være med til at pushe nogle ting som hele digitaliseringen af vores samfund f.eks. Jeg var med i Globaliseringsrådet. For mig var det den bedste anskuelsesundervisning i det danske samfund – en tour de force gennem samfundsstrukturen, specielt med hensyn til økonomi og uddannelser. Det inspirerede mig og gav mig lyst til at beskæftige mig mere med samfundsforhold.”

Microsoft og Apple står jo overfor hinanden som to fastlåste blokke – er der ikke i virkeligheden brug for en ny alliance?
”Det er ikke mere blokke, end at vi udveksler ting. Apples nye platform, den kører Intel, og de sælges faktisk med vores operativsystem også.”

Jeg sagde Ny Alliance – vi har lige set det ske i politik!
”Nå ja, så er jeg med.”

Synes du, at det kan være udmærket med den der blokpolitik? At Apple og Microsoft bare står der overfor hinanden.
”Jeg er en af dem, der tror på markedet. Hvis markedet efterspørger, at der skal ske noget, så er der altid en virksomhed eller en politiker, der siger – her er der nogle muligheder! Det kan godt være, det er lidt kynisk at sammenligne politikere med virksomheder og markedskræfter, men det er vel sådan, at en dygtig politiker er god til at lodde en stemning og se nogle muligheder. Tidligere havde politikerne deres holdninger mere uafhængig af stemningen i vælgerkorpset. Marianne Jelved er nok den type politiker, der går efter, hvad hun mener, er det rigtige. Er vælgerne uenige, må de stemme på et andet parti. Men jeg ser en udvikling hen imod, at politikerne designer politikken til at opnå den største vælgertilslutning. Det kan man jo ikke klandre dem for. Det er ligesom virksomhederne: Hvor får vi den største markedsdækning? Men der vil være nogle klassiske politikere, der ikke vil give køb på deres holdninger for at få flere vælgere. Det er et interessant dilemma mellem politikernes personlige holdninger og så deres vilje til at repræsentere vælgerne. Jeg havde en strategiprofessor på UCLA, som sagde, at man ikke kan bedømme den katolske kirke ud fra sådan en halvårlig basis. Der må man lægge en 50-100 års målestok ind. Politik er jo en lille smule det samme.”

I dag synes vi vel ellers, at tre måneder er en lang tidshorisont, ikke?
”Jo, der kommer virksomhederne jo med deres kvartalsregnskaber. Så bliver målestokken den katolske kirke på den ene side, og så Wall Street på den anden!”

Lige da du var startet som Microsoftdirektør, sagde du til folk, at den korte version om dig selv var, at du var en teknologinørdet forretningsmand, der troede på talent, teamwork, kreativitet og hårdt arbejde!
”Ja, og bagefter kunne de kun huske, jeg havde sagt hårdt arbejde! Jeg mener stadigvæk, at de fire ting er essentielle for at få succes, og det sjove er, at her tre år efter vil du kunne finde folk, der ikke kan huske andet end, at jeg sagde: Hårdt arbejde!”

Er du så blevet bedre til at kommunikere?
”Det kan vist diskuteres. En af de ting, der optager mig er balancen mellem arbejde og familieliv. I den forbindelse har jeg fortalt, at jeg selv prøver at holde fri fra fredag aften til søndag aften. Til gengæld laver jeg e-mail søndag aften, ellers kan jeg simpelthen ikke nå mit arbejde. Det er der så nogen, der har oversat det til: Jørgen vil gerne have, vi laver e-mail søndag aften! Det er vel et eksempel på, jeg ikke er blevet bedre til kommunikationen, og det viser, at når man siger noget som direktør, så bliver det taget relativt bogstaveligt. Folk skal jo arbejde, som det passer i deres liv. Hvis de hellere vil arbejde lørdag formiddag, når ungerne alligevel er til fodbold, er det jo fint.”

Hvad med mandag, var det ikke en god dag?
”Mandag er også en mulighed.”

Eller var det lidt for alternativt?
”Ja, det er nok lidt alternativt.”

©Hanne Sindbæk

Brunch på sidespor

Misundelsesskat: Diskussionen om topskatten er blevet en misundelsesdiskussion. At de rige bare ikke skal være rigere. Det er interessant at kigge tilbage på formueskatten. Engang var den helt umulig at komme af, men er der nogen, der savner den i dag?

Teenagere: Selvom det er upopulært, er det utrolig vigtigt at ens helt store børn ved, hvad man står for. Hvor meget man mener, det er rimeligt at drikke, hvornår man skal være hjemme. Det skaber en tryg ramme. Går man for meget i forhandling med dem, ved de ikke, hvor man står.

Brunch: Jeg er jo gift med en amerikaner, så jeg er blevet vænnet til brunch. Inden vi fik børn, da vi boede i USA, gik vi tit ud til brunch eller lavede det selv. Jeg er som dansker mest til det mejerigtige, mens min kone snildt kan spise en burger eller en gang pizza om morgenen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.