“Man kan ikke leve på gamle præstationer”

Finn Helmer forlader Intel om en uge, og det er han godt tilfreds med, fortæller han journalist Hanne Sindbæk i fredagens brunch. Snakken falder også på succes, penge, fiasko og bedragere, som hans liv har været så rigt på.

brunch med Finn HelmerFinn Helmer er ikke en typisk brunch-spiser. Så langt fra. Citylife er i det hele taget ikke hans stil. Så når jeg nu har lokket ham ind til København, skal han også mærke storbyens puls, som den slår på Café Europa, hvor klientellet er trendy, brunchen er italiensk inspireret, og kaffen brygges af en af verdens bedste barista’er. Landboen Finn Helmer tager det i stiv arm, selvom champagne kaldes Crémant, kaffen hedder latte og olivenmos bliver til tapanade.

Når jeg mailer til din Intel-adresse, får jeg en returmail: Out of office until further notice – hvad sker der?
“Jeg er på vej ud. Jeg forlader Intel om 14 dage – nu har jeg aftjent min værnepligt.”

Hvordan har du det med det?
“Meget, meget fint. I to år har jeg arbejdet med at undersøge mulighederne for at skabe 10 gigabite optisk fibernet til hjemmet, men i sidste ende valgte Intel ikke at gå videre med mit projekt. De mente, det var for tidligt for markedet, og så kiggede de på mig og sagde: Finn, hvad skal vi så stille op med dig. Jeg sagde, at de kunne sparke mig ud, det ville være helt fint.”

Jamen, så skål og tillykke med fyringen?
“Jo tak, det giver nogle helt andre muligheder. F.eks. kan jeg nu slås for at få Danmark til at etablere 10 gigabite-forbindelser til alle hjem. Jeg mener, at Danmark har chancen nu for at blive førende og præsenterer mit 10 gigabyte-tema alle steder, jeg kan komme af sted med det. Det er jo helt åndsvagt, at vi stadig lægger kobberkabler ned her 35 år efter, at fiberen er opfundet, og så sidder og slås med, at vi ikke kan komme frem og tilbage hurtigt nok på nettet.”

Har du selv nogle forretningsmæssige interesser i det?
“Nej, det holder jeg mig helt ude af økonomisk. Jeg advokerer så stærkt for det, at jeg ikke kan tillade mig at tjene penge på det. Jeg har endda tilbudt finansministeren at lægge 10 mio. af mine egne kroner i det. Så mangler vi jo “kun” 34 mia. 90 mio.!”

Efter Giga blev du lidt af et it-orakel i offentligheden, og mange spørger: Er Helmer et geni eller et blålys. På en skala fra 1-10, hvor 1 er geni og 10 er blålys, hvor mener du selv, du ligger?
“Det er svært at sige. Jeg lavede Santech; jeg var med til at bygget et fantastisk team op i Giga, og var den visionære på det – det magtede jeg. To gange har jeg gjort det, spørgsmålet er, om jeg kan gøre det tredje gang? Så nærmer jeg mig geni. Men man kan ikke leve på gamle præstationer – det dur ikke.”

Hvor meget har du tilbage af de 300 mio. kr., du fik ud af Giga?
“Jeg har omkring 100 mio.”

Vil det sige, du på fire år har brugt 200 mio. kr.?
“Der røg jo lidt i skat – ca. 100 mio.”

Med den hast, hvornår er du så fallit?
“Om fem år vel! Jeg har investeret en del i små virksomheder, hvor jeg har tabt penge. Men så er der andre med meget gode perspektiver, f.eks. Scriptserver, som jeg ejer 45 procent af, der har lavet en e-handelsplatform af en kaliber, der for fire uger siden kostede en halv million. Den kan vi sælge for 15.000 kroner. Hvis den tager fat, så er alle mine investeringer hjemme igen.”

Hvorfor bor du i Schweiz?
“Fordi jeg er ude efter at lave et set-up med Den tekniske Højskole i Zürich, som ligger 20 km fra, hvor jeg bor. Når jeg har gjort det, flytter jeg hjem. Indenfor et års tids, regner jeg med.”

Hvor skal du bo?
“Nede ved Jyllinge, hvor jeg har en grund. Derfra er der nem adgang til København – det er jo her det foregår – men det er ude på landet. Jeg er naturmand og skal have lys, luft og udsigt. Jeg har fået Henning Larsen til at tegne et hus for mig.”

Henning Larsen! Og så sidder du der med dine småsparermanerer og handler i Netto!
“Det er også så ekstravagant, at det ikke er sikkert, jeg bygger det. Men han kan noget med lys, som er vigtigt for mig. Og jeg vil gerne have et hus med meget lidt afstand mellem inde og ude.”

Er det en bedre investering, hvis det er tegnet af Henning Larsen?
“Det var også lidt det, jeg var ude efter. Hvis jeg en dag går fallit, så kan jeg sælge det, og så har jeg noget at leve for. Det er lidt en sikring.”

Har du ikke sikret dig at ligegyldigt hvad, er der en eller anden klat penge tilbage til dig selv?
“Ikke endnu, men det har slået mig, at det bør jeg nok gøre.”

Du har jo været i nogle økonomisk meget pressede situationer i dit liv – vil du ikke gøre meget for at undgå det igen?
“Man klarer sig jo og kommer over det. Første gang, jeg tabte penge på en virksomhed, var i 1987, hvor en mand, jeg kendte godt, fik mig til at investere 500.000 kroner i sin virksomhed. Det så rigtig godt ud på papiret, banken sagde god for det, og jeg skulle være direktør. Jeg nåede heldigvis ikke at sige mit job op, for tre uger senere var virksomheden i betalingsstandsning – regnskabet var falsk. Det satte mig helt tilbage. På det tidspunkt havde jeg, når jeg havde betalt hustrubidrag og renter på lånene, minus 34.000 kroner tilbage om året. Da var gode råd dyre. Jeg havde min biavl ved siden af mit arbejde, og så havde jeg lånt 70.000 kroner, jeg spekulerede for på Børsen. Fem år i træk magtede jeg at lave 110 procent i udbytte på de 70.000, og derfor overlevede jeg.”

Det er en meget sjov historie, men det er da ikke sjovt at leve i!
“Nej, men når jeg ser tilbage og spørger mig selv, om jeg havde fået et bedre liv, hvis jeg havde været mere mistænksom, må jeg sige nej. Jeg vil ikke gå gennem livet og mistænke folk, fordi der er nogle enkelte, der svigter. Så vil jeg hellere tage de tæsk, det giver. Jeg er blevet taget grundigt ved næsen nogle gange. Men jeg har haft et godt liv – også når jeg ikke har haft salt til et æg. Det vænner man sig til. Så en gang imellem når regningerne dumper ind, går man lidt op og ned ad gulvet.”

Men det er jo et enormt pres!
“Ja, men ved du, hvad mit pres er nu? Det er, når folk prøver at snyde mig, og der kommer retssager, fordi “Finn har pengene, så ham kan vi nok bøffe”. Det slider lige så meget som det andet. Så det er ikke lykkeligere. Det, der er anderledes, er, at jeg en gang imellem går ud og køber en ting, som jeg virkelig ønsker mig, selvom det er lidt dyrt.”

Du har godt nok haft både stort held og stort uheld!
“Dét har jeg. Én gang fik jeg på kort tid så mange tæsk, at nu kunne det ikke blive værre, og så kom BREVET! Skattevæsnet mente, jeg havde snydt og skyldte dem 300.000, og det ville betyde, jeg måtte gå fra hus og hjem.”

Så når man tror det ikke kan gå værre…
“…så kan det alligevel godt! I sådan situation stopper jeg op og siger, hvis det hele nu går så galt – hvad så? Ok, så tager jeg min trillebør og går på landevejene.”

©Hanne Sindbæk

Brunch på sidespor

Kærester: “Det er sgu svært at finde den rigtige. Der kommer ikke flere tilbud til mig, bare fordi jeg har penge.”

OL: “Jeg skal ned og se det sammen med min bror – vi var også i Sydney sammen, så det er en tradition! Det er næsten lige meget, hvad det er for en disciplin, vi ser, for når det er i verdensklasse, er det bare så imponerende.”

Overskudsdeling: “Hvis en virksomhed stiger 20 procent i værdi, skal investorer have det for deres risici. Stiger den mere, bør man dele ud til medarbejderne.”

Arbejde: “Jeg falder ikke i søvn om aftenen – jeg besvimer af udmattelse.”

Medarbejder-u-tilfredshed: “Uanset hvad man gør for medarbejdere, har de en tendens til at glemme, hvor meget man gør for dem.”

Monkeyclass: “Når jeg flyver over dammen, sparer jeg 1000 kroner i timen – skattefrit.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.